Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csirri -féle gyümikenyér

2009.01.18

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

16 dkg liszt, 12 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 3 egész tojás, 1 citrom reszelt héja (vagy pár csepp citromaroma), 15 dkg vegyes kandírozott vagy aszalt gyümölcs. Én 1 csomag vegyes kandírozott gyümölcsöt szoktam beletenni, citrom-narancs. Ilyen, sütibe való keveréket lehet kapni nagyobb élelmiszer boltokban meg a Nagycsarnokban az Ázsia boltban) Mehet még bele mazsola, apróra tört csoki („aktualitását vesztett” mikulás, nyuszi), durvára vágott, pirított dió is. Szoktam bele tenni még egy fél kávéskanálnyi fahéjat is) fél csomag sütőpor. A porcukrot, margarint, vaníliáscukrot habosra keverjük, majd a tojásokat (szobahőmérsékletűre melegítve, mert különben a margarint "kicsapja") egyenként belekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat vagy citromaromát és kanalanként a sütőporral elkevert lisztet. A kandírozott gyümölcsöt megforgatjuk kevés lisztben (így nem süllyed a forma aljára) és hozzákeverjük. Egy őzgerincformát kivajazunk és meghintjük liszttel. A fölösleges lisztet kiszórjuk belőle. Beletesszük a masszát, elsimítjuk és előmelegített sütőben 125 fokon tűpróbáig sütjük (amikor a teteje már kellően rugalmas és szép piros, akkor jó. Lehet, hogy ki is reped kicsi, nem baj, úgyis az lesz az alja. A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd tálra borítjuk és meghintjük porcukorral. Bevonhatjuk csokimázzal. Ehhez 10 dkg csokit (Én Tibi étcsokit szoktam használni) gőz felett megolvasztunk, kicsit hűtjük majd ráöntjük a gyümölcskenyérre. Csokimáz nélkül is finom, zamatos, nem száraz. Ha van két őzgerincforma, akkor érdemes rögtön dupla mennyiséget készíteni. Másnapra zamatosabb, az ízek összeérnek benne.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.