Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almás pite

2009.05.29

Kép

Almás pite

Tészta:

30 dkg liszt 

2 dkg cukor

15 dkg hideg vaj vagy margarin

1 teáskanál só

annyi  víz,hogy rugalmas tésztát kapjunk kb.6-8 evőkanálnyi...

a töltelékhez:

70dkg eper

10 dkg cukor

2 dkg liszt +1ek vaniliás pudingpor

1 teáskanál őrölt fahéj

2 dkg vaj

a tetejére:

1 tojássárgája

1 evőkanál tej

A lisztet, cukrot, sót, valamint a kis darabokra vágott vajat és a hideg vizet összegyúrjuk. A tésztát letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.

A formát kivajazzuk. Pihentetés után a tészta kétharmadát kerekre nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. Villával alaposan megszurkáljuk, majd hűtőbe tesszük (jó, ha akár 1 órát is pihentetjük sütés előtt). Ne felejtsük el a maradék tésztagolyót is visszatenni a frigóba! :) 

A sütőt 200 °C-ra (légkeverésesnél 180 °C-ra) előmelegítjük. A cukrot, a lisztet, pudingport ,a fahéjat  aelvegyítjük, hozzáadjuk az összetört epret,(én a kezemmel marcingoltam szét) összekeverjük és a formába tesszük. A vajat eloszlatjuk rajta. A maradék tésztát a forma méretére nyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. A tésztát a szélén összenyomkodjuk, és két 1 cm átmérőjű lyukat fúrunk a tetejébe. A tojássárgáját és a tejet elkeverjük, és megkenjük vele a tésztát. A sütőben középen 45 percig sütjük. Egyszerű, és a pihentetési időt leszámítva nagyon gyorsan elkészülő desszert.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Almás pite?

(Marica, 2010.10.23 07:22)

De klassz, főleg a kis virág díszítéssel.
Imádom az epres, almáspitét (:-))
Tényleg jól néz ki.