Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Békebeli kiflik

2008.11.12

Kép

Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A sajtos kiflihez: 10 dkg reszelt sajt + egy tojás egy kiskanál sóval és egy csipet pirospaprikával habosra keverve.
A szezámmagoshoz: 5 dkg szezámmag + egy tojás egy kiskanál sóval (vagy ha kapható, 2-3 kanál szezámsóval) habosra
 keverve.
A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve

Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!)
 vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, három egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk
konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután az első cipóból kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre
 vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belől

A második cipót is vékony körlappá nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a sós-paprikás tojással, beszórjuk a reszelt sajt
 kétharmadával, a sajtot kicsit rányomkodjuk. Ezután éppen úgy, mint a vajaskiflinél, a körlapot átlósan nyolc
 körcikkre vágjuk, a körcikkeket kiflikké sodorjuk.
Én a sajtos kiflik sarkait összenyomtam, így egy kiflikoszorú lett belőlük.
A harmadik cipót ugyanúgy körlappá nyújtjuk. Megkenjük a szezámsós tojással, vagy ha az nincs, akkor sós tojással,
 és megszórjuk némi szezámmaggal (maradjona kifli tetejére is!). Ezt a körlapot is nyolcfelé vágjuk. A körcikkeket
a kör közepe felé felsodorjuk.
A szezámos kifliket nem hajlítottam meg félholdformára, hanem egyenes stanglik maradtak.
(Azért adtam különböző formát a különböző ízű kifliknek, hogy nehogy összekeverjem őket a főzés során.)
A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk
(éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz
alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kiflit, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden
 kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással. A sajtosak tetejét megszórjuk reszelt sajttal, a szezámosakét
 szezámmaggal, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat hozzá!
 

 

A mappában található képek előnézete Békebeli kiflik

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.noilis.eoldal.hu

(nobilis, 2008.11.19 11:41)

Igazán örülök neked, bár elég kezdetleges még az oldal...majd alakul ez azért:)

http://www.szamoca.eoldal.hu/

(Csillagvirág, 2008.11.15 10:44)

Szia! :)
Jöttem olvasgatni hozzád.