Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézeskalács -fenyőfa

2008.11.23

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Mézeskalács

Hozzávalók:

45dkg sima v. rozsliszt

20dkg porcukor

1-1kávéskanálőrölt fahéj,szegfűszeg,reszelt citrom héj,gyömbér(én mézeskalács fűszerkeveréket is szoktam bele tenni fél csomaggal)

1kk. szodabikarbona

2 tojás,

20dkg méz

5dkg margarin

A lisztet  , a cukrot,a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük ,hozzáadjuk az előzőleg   felmelegitett mézet és margarint,(eleinte inkább fakanállal dolgozzunk,nehogy megégessük magunkat)majd a 2 tojást.A tésztát összeálitjuk,eléggé ragad, de nem kell vele foglalkozni

Egy napig legalább állni hagyjuk  hetekig eláll(nem kell hűtőbe rakni!)

Lisztezett deszkán 3mm vastagra nyujtjuk ,(persze ha nagyobb formákat készitünk akkor kissé vastagabbra)kiszaggatjuk, majd sütőpapirral bélelt tepsiben előmelegitett sütőben  sütjük világosra.(5-10 perc!)

Különböző méretű csillagokat szúrunk kis a mézes tésztából,majd lekvárral az egyre csökkenő méreteket egymás tetejére pakoljuk őket. A sort kerek gabonagolyóval, vagy szines cukorkával zárjuk és porcukorral megszorjuk ,vagy cukros mázzal ki is diszithetjük.

Cukros máz:

1 tojás fehérjéhez, 15-20 dkg porcukrot, 2-3 dkg rizsliszete(ez helyettesithető ételkeményitővel, de el is hagyható)A habot keményre verjük, apródonként hozzáadva a cukrot. Majd nylon zacsiba töltjük ,és azzal irókázunk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.